Notariswoning Wilhelminastraat Asten

Bouwhistorisch en architectuurhistorisch onderzoek notariswoning Wilhelminastraat 28 te Asten

Wilhelminastraat 28 Asten

Gemeentelijk monument

 

Opdrachtgever

Particuliere eigenaar

 

Uitvoering

Bouwhistorisch onderzoek

2021


In de historische kern van Asten ligt aan de Wilhelminastraat, de oude verbindingsweg naar Someren, de in 1925 gebouwde notariswoning Wilhelminastraat 28. De woning is aangewezen als gemeentelijk monument. De eigenaar heeft de intentie de woning te restaureren, verbouwen en verduurzamen. Ten behoeve van de beoogde werkzaamheden stelt de gemeente als vereiste dat een bouwhistorisch onderzoek wordt verricht naar het gemeentelijk monument, als onderdeel van de aanvraag omgevingsvergunning.

 

Notariswoning

Wilhelminastraat 28 is gebouwd als een woonhuis-kantoor, een functie die het tot voor kort heeft vervuld. Het pand is ontworpen door architect Cor Roffelsen, een vooraanstaand architect die op regionaal niveau zowel in het interbellum als in de wederopbouwperiode een grote rol heeft gespeeld. Het hoofdvolume is in vormgeving kenmerkend voor de periode, waarbij elementen uit verschillende bouwstijlen (in dit geval het traditionalisme en het expressionisme) tot een samenhangend, geheel ‘eigen’ ontwerp zijn samengebracht. Het exterieur is in hoofdopzet gaaf behouden en ook wat betreft detaillering is nog sprake van de oorspronkelijke situatie. Alleen bij de vensters is bij een aantal exemplaren de opzet van de vensters gewijzigd (roeden en luiken verwijderd). 

 

In de jaren zeventig is de oorspronkelijk aanbouw met kantoor deels gesloopt en is een nieuw, groter kantoor gebouwd. Vanwege de specifieke positionering van dit kantoor heeft deze een beperkte invloed op de belevingswaarde van het hoofdhuis. De oorspronkelijke tuinkamer is in de jaren tachtig ingrijpend gewijzigd, waarbij de houten puien zijn vervangen door een detonerende pvc opzet. De karakteristieke opzet van de balustrade van het dakterras is hierbij gereconstrueerd, zij het dat het in detaillering de verfijning van het oorspronkelijke houtwerk mist.

 

 

Het interieur van het huis is wat betreft plattegrond nog representatief als voorbeeld voor een statig herenhuis met centrale (Engelse) hall uit de vroege interbellumperiode. Hoewel er een klein aantal elementen behouden is dat nog representatief is voor het interieurontwerp uit 1925, is de uitmonstering over het algemeen in de loop van de tijd ingrijpend gewijzigd.