Berg 31 te Nuenen

Berg 31 te Nuenen, gemeentelijk monument, bouwhistorisch rapport

Berg 31 Nuenen

Gemeentelijk monument

1881-1884

 

Opdrachtgever

Particulier

 

Uitvoering

Bouwhistorisch onderzoek

 

2020


In het historisch centrum van Nuenen ligt het woonhuis Berg 31. Het huis is, samen met het tegen de zijgevel gelegen, de noordwest hoek omlopende, buurpand Berg 33, gebouwd tussen 1881 en 1884. Berg 31is een gemeentelijk monument. De opdrachtgever, een Amerikaans gezin, is gevallen voor de charme van het gaaf behouden huis en wil het huis restaureren en verbouwen. 

 

Berg 31

Berg 31 neemt vanwege haar ligging nabij de eeuwenoude dries met haar karakteristieke lindeboom een prominente positie in, in het straatbeeld van Nuenen. Het pand maakt deel uit van een rondom de oude dries gelegen ensemble van historische panden uit met name de negentiende- en vroeg-twintigste eeuw. Berg 31 is een van de meerdere als dwarshuis opgezette kleinschalige woonhuizen rondom het plein, waardoor men in één oogopslag zicht heeft op een woonhuistypologie die, ondanks haar overeenkomsten toch tot een grote mate van diversiteit heeft geleid.

 

 

Het exterieur van Berg 31 is gaaf behouden, zowel wat betreft het casco als de aanwezige vensterpartijen en is een representatief voorbeeld van een in een voor de late negentiende eeuw karakteristieke sobere baksteenarchitectuur opgetrokken woonhuis met classicistisch hoofdgestel. In het interieur is op de begane grond de hoofdstructuur nog steeds aanwezig, waarbij enkele karakteristieke elementen zoals de opkamer met kelder en de structuur van de bedstedes nog aanwezig is. De bedstedewand is bij het verwijderen van een voorzetwand ontdekt. Dat de wand met de deuren nog aanwezig is, is bijzonder. Aan de opzet is te zien dat de wand oorspronkelijk bespannen was met behang of textiel. In de bedstedewand zijn resten van oorspronkelijk sjabloonwerk aangetroffen.