Landgoed Nederrijk
Zevenheuvelenweg Groesbeek
Rijksmonument (schuur)
Gemeentelijk monument (opzichterswoning, boswachterswoning en garage)
Opdrachtgever
Commerciële partij
Uitvoering
Cultuurhistorisch en landschappelijk-historisch onderzoek
Architectuurhistorisch onderzoek
2015
Samenwerking
LBP/Sight
Bangert en Van Hagen (parkontwerp)
Friso Woudstra Architecten (ontwerp nieuwbouw)
Vereniging Nederlands Cultuurlandschap
Aan de Zevenheuvelenweg, die Groesbeek verbindt met Berg en Dal, ligt landgoed Nederrijk. Het landgoed Nederrijk ligt in een heuvelrijk gebied met prachtige overgangen van hoog naar laag met zicht op bossen en glooiende weilanden en akkers. Het panorama strekt tot ver in Duitsland. Binnen in het hart van het landgoed is de sfeer eerder besloten en intiem door de steile met varens begroeide hellingen en de kleine paadjes.
Eeuwenoude geschiedenis
Nederrijk maakte ooit deel uit van een groot oerbos waartoe ook de Duivelsberg, Dekkerswald, Heumensoord, St. Jansberg, Mookerheide en het Reichswald behoorden. In de omgeving van het landgoed zijn dan ook meerdere prehistorische vondsten gedaan. Het woud werd al door de Romeinse schrijver Tacitus vermeld en werd het ‘Heilige Woud’ genoemd. In het woud zou ook de opstand van de Bataven tegen de in Nijmegen gelegerde Romeinen zijn beraamd.
Het landgoed is in haar huidige opzet ontstaan in het interbellum, nadat de familie Jurgens het gebied in 1916 aankoopt en een jacht- en productiebos aanlegt. Het grootste deel van de huidige structuur heeft haar wortels in het begin van de twintigste eeuw. Begin 20e eeuw is opdracht gegeven voor het ontwerpen van diverse nieuwe opstallen op het landgoed, waaronder een landhuis, een garage, een boswachterswoning, een opzichterswoning en een schuur. De tekeningen voor deze gebouwen werden geleverd door architect Charles Estourgie. De bijgebouwen zijn alle gebouwd. Het landhuis is door omstandigheden echter nooit tot stand gekomen.
Verval en nieuw hoofdstuk
Het landgoed is, mede omdat het beoogde landhuis nooit is gebouwd, al geruime tijd aan het wegglijden en van de oorspronkelijke 400 hectare is nog zo’n 200 hectare over. De bosbouw (ooit een van de belangrijkste redenen waarom Jurgens het landgoed aankocht) heeft niet geleid tot kostendekking, laat staan kostendraging. Een en ander heeft in een lage landschappelijke en natuurlijke waarde geresulteerd. De huidige eigenaar van het ruim 200 hectare grote landgoed Nederrijk heeft de wil om het landgoed een substantiële kwalitatieve impuls te geven. Hiervoor is door LBP│Sight, een adviesbureau op het gebied van bouwen, ruimte en milieu, met een sterk profiel in landgoedontwikkeling en beheer, een landgoedvisie opgesteld. . RPC wil de bestaande verzameling percelen transformeren tot een duurzaam levensvatbaar nieuw landgoed Nederrijk met een eigen identiteit, met respect voor de bestaande waarden op het gebied van landschap, natuur en milieu. Men steekt in op een ontwikkelingstraject dat zal leiden tot een langdurig levensvatbaar Landgoed Nederrijk. Het doel is om het landgoed duurzaam in stand te houden en tegelijkertijd in waarde te laten toenemen(waardecreatie). Nieuw functies zijn noodzakelijk, gezien de ontoereikende opbrengsten van de huidige functies. Uit dit ontwikkelingsperspectief vloeit voort dat de landschappelijke, ecologische en economische verbetering gestalte krijgen in samenhang met een cultuurhistorische benadering.
Onderzoek en ontwerp
Op basis van de ontwikkelingsvisie van /LBP│Sight is er een onderzoeks- en ontwerp samengesteld, bestaande uit Friso Woudstra Architecten, Res nova Monumenten, Bangert en Van Hagen en Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan het aan het ontwerpproces heeft op grondige en uitvoerige wijze plaatsgevonden. Het gebied is meerdere malen bezocht en geanalyseerd. Diverse reeds uitgevoerde onderzoeken, archieven, gesprekken met deskundigen en andere bronnen zijn geraadpleegd als aanvulling op en onderbouwing voor hetgeen ter plekke is geconstateerd en voor het vaststellen van de uitgangspunten en het ontwikkelen van het kaartmateriaal. Het door Res nova Monumenten gerealiseerde onderzoek bestaat uit: