Achter Mariënburg

Rijksmonument Achter Mariënburg, Mariënburgstraat Arnhem, fiscaal traject onderhoudskosten

Achter Mariënburg

Mariënburgstraat 12 Arnhem

Rijksmonument

 

Opdrachtgever

Commerciële partij

 

Uitvoering

begeleiding fiscaal traject onderhoudskosten rijksmonument

2017


Aan de Mariënburgstraat 12 te Arnhem ligt het in oorsprong achttiende-eeuwse herenhuis Achter Mariënburg. De huidige, nieuwe eigenaar wenst het rijksmonument te restaureren en te herbestemmen tot een aantal startersappartementen. In dit verband heeft de eigenaar Res nova Monumenten verzocht te begeleiden bij het fiscale traject, zodat men een onderbouwde splitsing heeft kunnen maken tussen posten die als fiscaal aftrekbaar kunnen worden aangemerkt en posten die als (fiscale) verbetering worden beschouwd.

 

Achttiende-eeuws herenhuis

De Patriciërswoning is gebouwd rond 1755 en is kenmerkend voor de periode: een statig woonhuis met lijstgevel, geplaatst onder een samengesteld schilddak. Het pand heeft in hoofdopzet een L-vormige plattegrond. In een later stadium is in de oksel nog een lager volume toegevoegd.


De centrale as van de symmetrische opstand kraagt licht uit en wordt geaccentueerd door een in Lodewijk XVI-stijl (rococo) uitgevoerde, fors aangezette deur- en vensteromlijsting. Achter Mariënburg heeft lange tijd gefungeerd als burgemeesterswoning. Opdrachtgever was Jan Gaymans, advocaat, voorzitter van het Hof van Gelderland en burgemeester van Arnhem. Vanaf 1860 doet het pand dienst als meisjesschool. Sinds 1895 heeft het nog gediend als openbare bibliotheek (tot 1975),  en creatief centrum