Boerderij Oudveld Erp

boerderij Oudveld te Erp, bouwhistorisch onderzoek gemeentelijk monument

Oudveld 12 Erp

Gemeentelijk monument

 

Opdrachtgever

Gemeente Veghel

 

Uitvoering

Bouwhistorisch onderzoek

2014


Aan de noordelijke rand van de dorpskern van Erp ligt, langs de weg die de verbindingswegen van Erp met Mariaheide en Uden verbindt, de negentiende-eeuwse boerderij Oudveld 12 te Erp. De boerderij is eigendom van de gemeente Veghel en is een gemeentelijk monument. De gemeente gaat de boerderij en de bijbehorende kavels verkopen. Om zorg te dragen dat de toekomstige eigenaar bij de ontwikkeling van zijn/haar plannen op een verantwoorde wijze omgaat met de monumentale status van het pand, heeft de gemeente Veghel Res nova Monumenten gevraagd om een bouwhistorische analyse van de boerderij op te stellen. Doel hiervan is om inzicht te geven welke onderdelen waardevol en/of behoudenswaardig zijn en daarmee de handvaten te bieden bij het tot stand komen van een ontwerp voor de restauratie, verbouwing en/of herbestemming van de boerderij.

 

Oudveld 12 is een karakteristieke langgevelboerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw, waarbij het woonhuis, de stal, de dwarsdeel en de tas onder één doorlopend zadeldak met wolfseinden is gelegen. Aan de detaillering van het huis is te zien dat het tijdens de bouw al een welvarende agrarische familie betrof. De decoratieve elementen, de over de gehele langgevels lopende muizentandlijsten en de getrapte hanenkammen boven de gevelopeningen aan de Schauseiten van het huis, zijn kenmerkend voor de periode waarin ze zijn gebouwd (tweede helft negentiende eeuw), en voor de omgeving.

 

De plattegrond van het voorhuis is in hoofdopzet nog identiek aan het oorspronkelijke ontwerp: centrale gang met goeikamer (opgedeeld in twee vertrekken)rechts, woonruimte (vergroot) links en herd aan het eind van de gang; opkamer en kelder met trap naar verdieping. De raamkozijnen en voordeurkozijn van het voorhuis (de exemplaren onder de hanenkammen), zijn authentiek, met uitzondering van de onderdorpels. Doordat de twee sets poorten in de zijgevel zijn verdwenen (evenals een poort aan de achtergevel), is de typologie van de langgevelschuur met dwarsdeel enigszins aangetast. Aan de hand van de bouwsporen in de gevel is de oude structuur wel nog herkenbaar. De huidige grupstal is wat betreft opstelling kenmerkend voor een boerderij met langsdeel (gevelopeningen in de korte gevel). Deze wijkt hiermee af van de oorspronkelijke opzet. De inrichting van de stal is naoorlogs.