Garage Rozenberg Hilversum

boerderij, gemeentelijk monument, Dorpstraat Buchten

garage Rozenburg

Boslaan 4 Hilversum

Gemeentelijk monument

 

Opdrachtgever

particulier

 

Uitvoering

Bouwhistorisch onderzoek

Aanbevelingen en effecttoets

2018

 

Architect

Raymond Horstman Architecten


Gelegen aan de Boslaan, in het Nimrodpark te Hilversum, ligt Boslaan 4, een gemeentelijk monument. Het volume is lange tijd gebruikt als een garagebedrijf, hierdoor is de oorspronkelijke structuur en verschijningsvorm van de garage uit 1912 gaaf behouden. De huidige eigenaar van het pand heeft de intentie om het monument te restaureren en verbouwen. De garage zal als leefruimte gaan dienen en middels een transparant koppelstuk worden verbonden met een nieuw te realiseren volume op het terrein achter de garage. Ten behoeve van de beoogde werkzaamheden stelt de gemeente als vereiste dat een bouwhistorisch onderzoek naar de garage wordt verricht als onderdeel van de aanvraag omgevingsvergunning.

 

De garage maakt van oorsprong deel uit van Villa Rozenburg, gelegen aan de Regentesselaan. Zoals kenmerkend voor villabouw uit het begin van de vorige eeuw, waren bijgebouwen meestal op gepaste afstand van de hoofdwoning geplaatst en opgenomen in de tuinaanleg in landschappelijke (of gemengde) stijl. Dit is ook het geval wat betreft Boslaan 4. Echter, door de afsplitsing van het hoekkavel en de bouw van een riante woning, door de hierop volgende verdichting van het groen tussen de villa en de voormalige bijbehorende garage en door de bouw van diverse volumes op het achterterrein van Villa Rozenburg, is de historische relatie tussen de villa en de garage nagenoeg verdwenen.

 

In architectuur en verschijningsvorm is de garage kenmerkend voor de periode 1900-1915. De garage (en villa) is ontworpen door architect Cornelis de Groot. De Groot heeft een groot stempel gedrukt op de verschijningsvorm van de villaparken van Hilversum. Zijn oeuvre kenmerkt zich door de stilistische ontwikkelingen die hij gedurende zijn carrière heeft doorlopen: geen vooruitstrevend architect, maar wel iemand die zich een stijl goed eigen kon maken en tot een fraai ontwerp kon vertalen. De garage is vanwege de typologie een bijzondere object binnen het oeuvre van deze architect. De stilistische kenmerken (en materialisatie) verbinden de garage bovendien, ondanks de huidige fysieke scheiding met de (architectuur van) Villa Rozenburg.