Huize Welgelegen

Emmalaan 7 Baarn, huize Welgelegen, rijksmonument

Huize Welgelegen

Emmalaan 7 Baarn

Rijksmonument

 

Opdrachtgever

Friso Woudstra Architecten

 

Uitvoering

Bouwhistorisch onderzoek

2018 


Gelegen aan de Emmalaan, in de villawijk Wilhelminapark, ligt op een ruim kavel het rond 1905 gebouwde Huize Welgelegen. Deze woning, oorspronkelijk Villa Agatha genaamd, is een rijksmonument. Het pand verkeert zowel wat betreft exterieur als interieur in een grotendeels gave conditie en wordt gekenmerkt door de verfijning van de rijk opgezette detaillering.

 

Emmalaan 7 is een van de eerste villa’s die in het Wilhelminapark is gebouwd een herinnering aan de explosieve groei van de gemeente Baarn die haar oorsprong had in het laatste kwart van de negentiende eeuw en met name in de eerste decennia van de twintigste eeuw zorgde voor een volledige transformatie van het tot dan toe voornamelijk agrarische Baarn. Hoewel niet met zekerheid vast te stellen, vertoont de villa grote gelijkenissen in zowel massaopbouw, dakcompositie, materialisatie en detaillering met het in 1908 gebouwde raadshuis van Baarn. Deze is ontworpen door de in 1905 als gemeentearchitect aangenomen Ferdinand de Boois.

 

Het pand is, mede vanwege haar gaafheid, een karakteristiek voorbeeld van een grootschalige villa in eclectische stijl, waarbij stijlkenmerken van onder andere de Hollandse renaissance, art nouveau, Chaletstijl en een voorzichtige aanzet van een sober rationalisme geïnspireerd door de Romaanse architectuur  zijn samengebracht tot een samenhangend geheel.